Bading

Hopp i havet- eller i innsjøen. Vega er ei øy så i egentlig kan du bade fra hele kysten men noen steder er mere egnet enn andre. Nedenfor finner du en oversikt over de mest besøkte badeplassene på Vega.

Foto: Ina Andreassen

Foto: Ina Andreassen

 

Eidemsstranda

Eidemstranda og er et populært utfluktssted på Vega. Her er fine badeplasser, barnevennlige langgrunne sandstrender og ballplasser (fotball og volleyball). Området har to gapahuker, bålplasser, utedo, "skiftehus" hvor du kan kle om til bade- eller våtdrakt og snorkelløype (som ligger ute om sommeren). Området er utgangspunkt for stien til Vefsn-Anna stua, Ervika og stien videre på yttersia som tar deg til Sundsvoll. Området grenser også opp mot Eidemsliene Naturreservat

Holmvatnet

Holmvatnet er en innsjø på nordsiden av Vega. Området ved Holmvatnet blir drevet av Gullsvåg Grunneierlag, som er ei sammenslutning av alle grunneiere på Gullsvåg som har fiskerett i vatnet.

Her finner du badebrygge og en vanntrampoline som ligger ute om sommeren. Området har utedo, grillhus og en gapahuk med grillplass. Det går en sti rundt helle vannet.

 
 
 
 

Kjulstranda

Kjulstranda ligger i Skjelvika. Stedet (eller stranda) er tilrettelagt av de lokale grunneierne med gapahuk og bålplass. Det finnes noen leker som alle kan bruke og et "hoppenett" for barn inne i skogkanten. Skjelvika er en flott sandstrand som egner seg som utgangspunkt for både bading, padling og snorkling. Stedet er åpent for alle. Stranda ligger i nærheten av Sandmo gårdsbakeri.

Vegstein

Tett på Kystlagets brygge på Vegstein finner du ei lita hvit sandstrand. Du finner stranda rett nedenfor Nordnaustet/Storbåtnaustet. Den er fin, hvit og langgrunn og egner seg godt til barn i alle aldre.

I Kystlagets brygge er det kafé, butikk og utstilling av gamle gjenstander. 

 
 
 
 

På Andre øyer

Ylvingen har også ei populær strand. Valen ligger en kort gåtur fra Himmelblå brygge (der hvor hurtigbåten ligger til) og fergekaia.

Det er en idyllisk, langgrunn hvit strand som er ideell for barnefamilier.

 
 

Badevettregler

Du har kanskje hørt om Fjellvett-reglene? Det er regler for hva du bør gjøre på fjellet for å unngå skader. Men visste du at det også finnes badevett-regler? De er laget av organisasjonen Røde Kors. Redningsselskapet har også laget sjøvett-regler for deg som skal på tur med båt.

Her er noen av reglene:

 • Lær å svømme.
 • Bruk redningsvest. Det gjelder også voksne. Redningsvesten må passe til kroppen. Den kan ikke være for stor eller for liten, selv om den er riktig i forhold til vekten din. Bruk også vesten når du går langs sjøen. Dersom du faller i vannet, kan det være vanskelig å komme seg opp igjen.
 • Ikke bad alene. Dersom det skjer noe, er det ingen som kan hjelpe deg.
 • Gå opp fra vannet dersom du blir kald eller uvel. 
 • Ikke bad dersom du har drukket alkohol. Det finnes regler for hvor høy promille du kan ha når du fører en båt. Denne grensen er 0,8.
 • Ikke hopp eller stup dersom du ikke vet hvor grunt det er. 
 • Aldri dytt andre ut i vannet.
 • Svøm aldri under stupebrett eller brygger. Noen kan hoppe på deg.
 • Vis hensyn til menneskene rundt deg.
 • Respekter været og farvannet. Dersom du skal ut på båttur, er det lurt å gjøre deg godt kjent med reiseruta.
 • Si fra hvor du drar og hvor lenge du blir borte.
 • Sitt rolig i småbåter. Ta av deg gummistøvler og ryggsekk. Skal noen bytte plass, må bare en reise seg om gangen.
 • Bli ved båten hvis den kantrer - rop på hjelp.
 • Rop om hjelp dersom du er i fare, men rop aldri dersom du ikke er det.

Foto menypunkt: Hanne Pernille Andersen