Å gjøre

 

På Vega finnes noe for alle. Du kan kjenne adrenalinet pumpe, du kan finne roen. Du kan velge å ta del i organiserte opplevelser eller utforske på egenhånd. Vega er et eldorado for snorkling og dykking, med krystallklart vann og en artsrikdom som fascinerer. Øyriket med 6500 øyer, holmer og skjær er som laget for oppdagelsesferd med kajakk. Om du besøker E-huset kan du få kjenne vekten av øyværingenes gull. Verdensarvområdet kan du oppleve gjennom båtturer til Lånan og Emårsøy, og fra senhøsten har du mulighet til å bli bedre kjent med verdensarven i det nyåpnede verdensarvsenteret på Gardsøya.

 
 

Utværet
lånan

E-huset

Kajakk

Via Ferrata Vega.jpg

Ravnfloget


Via
FErrata

KOMMER 2019

Vega i bil

Jakt

Vega på
Sykkel

Vegstein
handelssted

Studio Vega

Bading

Vegatrappa

KOMMER 2019

Fjellturer

Snorkling

SNORKEL-
SAFARI

Turløyper

VEGA


Verdensarv-
Senter

KOMMER 2019

Geocaching

Andre
museer

Verdensarv-utstillingen

TANGSMAKING

Buldring

tur i
Verne-
områdene

Fugle-
kikking

Camping
på Vega

 

aktiviteter på Vega og i Vegaøyan

 
>

 

Barnas Vega

På Vega finnes det aktiviteter både over og under vann. Du kan prøve snorkelløypa på Eidem, besøke Vefsn-Anna stua, bade,  forskjellige aktiviteter på Sørbygdfestivalen eller være med å løse familieeventyret i appen Oppdrag Vega. Klikk på knappen under for å besøke vegalive.no og finne ut mer! 

 

 

Oppdrag
Vega

VEGA LIVE

Turløyper for hele familien

Geogaching

Snorkling

SØRBYGD-
Festivalen

Oppskrifter

Foto manypunkt: Hanne Pernille Andersen

 

Smaken av Vega

Spisesteder på Vega

Det finnes flere steder å få noe å spise på øya, med variasjon fra flere retters gourmet-middag til hjemmelagde vafler og kaffe. Her finner du en oversikt. Det er bare å trykke på bildet så får du mer informasjon om hvert sted.

Øverste rad er de som er åpne hele året. Rad to er sommeråpne tilbud.

 

VEga
Havhotell

Nes kafe

Sparstuå

sandmo
gårds

bakeri

Palermo

vegstein
handelssted

 

Spisesteder ut i øyan

himmelblå
brygge

Skogsholmen


Gjestehus

gåkkå


Mathus

Overnatting

Til og med helter må ha sin hvile. Om du vil komme å sove under nordlys eller midnattssol er mulighetene mange. Camping. Rorbu. Hytter. Hus. Leiligheter. Hotell. Er du heldig får du kanskje sove under en ederdunsdyne.

 

Vega Havhotell

Viksås

 

Vega Opplevelsesferie

Nes

Vega Kystferie

Nes

Brygga og Naustet

Nes

 

Toppenbue

Nes

Nes Bryggeferie

Nes

Gavlen-brygga

Nes

 

Pederbua

Nes

Gilstadbrygga

Nes

Garsdsøya Rorbuer

Gardsøy

 

Igerøy brygge

Igerøy

Vega brygge

Igerøy

Vega rorbuferie

Igerøy

 

Vega Camping

Floa

 

Hytte med anneks

Nes/Holand

Hus

Nes

Hus

Nes

 

Lisstua på Toppen

Nes

Kjellerleilighet

Nes

Klinkåsbakken

Holand

 

Hus

Holand

Vesteroen

Gardsøy

Minihus

Gardsøy

 

Overnatting

Kirkøy

Sjøstua

Gullsvågsjøen

Nordlandshus

Vallsjø

 

Hytte

Båtnesmyra (Rørøy)

Hytte

Kolstadsjøen

Karistua

Kjul

Sjåvikveien

Igerøy

 

Igerøy gjestehavn og camping

Igerøy

 
 

Andre øyer

Ylvingen rorbuer

Ylvingen

Skogsholmen gjestehus

Skogsholmen

P1040675.jpg

Gåkkå

Hysvær

 

Oversikt over overnattingssteder

Om Vega

Vega er ei øy og en øykommune på Helgeland i Nordland. Kommunen grenser til Brønnøy i sør, Vevelstad i øst og Alstahaug og Herøy i sør. Foruten hovedøya Vega, har også øyene Ylvingen og Omnøy fastboende. I alt har nærmere 80 av de 6500 øyene kommunen består av vært bebodd. Noen av disse var Lånan, Hysvær, Skjærvær, Tåvær, Flovær, Skogsholmen, Bremstein, Muddvær, Søla, Kilvær, Halmøyværet og Store og Lille Emårsøy.

Sørsiden og sørvestsiden av Vega domineres av Vegtindan (681 moh.), Trollvasstinden (799 moh.) og Gullsvågfjellet (725 moh.). Nordsiden av Vega domineres av myrlandskap. 

De om lag 6500 øyene, holmene og skjærene i kommunen står på UNESCOs liste over verdensarv. 

De viktigste næringsgrenene i kommunen er jordbruk, fiske og lokal tjenesteyting, samt havbruk, som er en voksende næring. 

 
 
DJI_0022.jpg
 

Reisen hit

Øykommunen Vega har gode forbindelser med fastlandet. Her får du hjelp til å finne ut hvordan du på best mulig måte kan komme deg hit.

Et godt tips: Med unntak av hurtigbåten som går fra Kirkøy (Vega) - Sandnessjøen (betjenes av Boreal), finnes alle ruter til og fra Vega i appen til Torghatten Trafikkselskap AS (TTS). Laster du ned den kan du få varsel om ruteendringer. 

 

Med ferge?

Sørfra (fra Brønnøysund)

Kommer du med bil sørfra, går det ferje fra Horn (nord for Brønnøysund). Se rutetider her.

Sambandet Horn - Igerøy (Vega) blir traffikert av MF "Torgtind". Turen tar ca. 45 minutter og stopper i Ylvingen ved behovsanløp.

Nordfra (fra Tjøtta/Sandnessjøen)

Kommer du nordfra kan du ta ferje fra Tjøtta til Vega. Se rutetider her

Sambandet Tjøtta - Igerøy (Vega) blir også traffikert av MF "Torgtind" og turen tar ca. 1 time. 

NB: Rullestolbrukere har mulighet til å bestille plass for bilen foran inngangen til heisen på MF "Torgtind". Du kan kontakte ferga på tlf.: 957 37 052.

 
 

Med hurtigbåt?

Sørfra (fra Brønnøysund)

Torghatten Trafikkselskap AS (TTS) står for frakting av passasjerer med hurtigbåten "Vegtind" mellom fastlandet og øyene Vega og Ylvingen. Turen tar ca. 40 minutter over Vegfjorden. Hurtigbåtkaia på Vega ligger i Rørøy, på østsiden av øya.

Rutetider Brønnøysund - Rørøy (Vega)

 
 

Nordfra (fra Sandnessjøen)

Boreal Transport Nord frakter passasjerer og gods med hurtigbåten "Rypøy" fra Sandnessjeøn til Kirkøy på Vega (på nordsiden av øya). Denne turen tar et par timer og båten har mange anløp nordover leia, deriblant i Herøy kommune.

Rutetabell f.o.m 1. juni 2018 til 31. august 2018

 
 

med fly?

Nærmeste flyplass er i Brønnøysund. Widerøe trafikkerer Brønnøy lufthavn, og herfra kan du ta drosje til hurtigbåtkaia (ca. 4-5 minutter). Hvis man ikke har så mye bagasje, går det fint an å gå (ca. 30 minutter).

Med Hurtigruta?

Hurtigrutas nærmeste anløp er Brønnøysund og båtene legger til kai bare noen meter fra hurtigbåten til Vega og Ylvingen. Dette er en utmerket måte å reise for den som kommer med sykkel. 

 

Med tog?

Benytter man tog, kan man komme seg til Vega via buss fra Grong eller Mosjøen (se Ruteopplysningen i Nordland) og hurtigbåt fra Sandnessjøen eller fra Brønnøysund.

med helikopter?

Vega kommune har egen landingsplass for helikopter i utkanten av kommunesenteret Gladstad. Plassen er først og fremst beregnet på ambulanseflyging, men kan også benyttes av andre. Henvendelse om bruk av landingsplass rettes til Vega kommune, teknisk avdeling, tlf. 75 03 58 60.

 
 
 

Greit å vite om Vega

Når man kommer til et ukjent sted er det mye man kanskje ikke vet. På Vega finner du det meste du trenger, men ikke alt. På denne siden har vi prøvd å samle informasjon som kan være greit for deg som besøkende å vite. Nederst på siden finnes et kart som viser hvor du finner ting som bensinstasjon, verksted, elektriker, gjenbruksstasjon osv.

 

Hvor finner jeg ferge- og hurtigbåtruter for Vega?
Følger du denne linken finner du en oversikt over hvordan reise til Vega. 

Finnes det drosje på øya?
Det gjør det. Trollfjell Taxi kan kontaktes på mob. 919 13 600.

 

Hvor er nærmeste Vinmonopol?
Nærmeste Vinmonopol er i Brønnøysund eller Sandnessjøen.

Er det mulig å leie bil på Vega?
Det er det. Vega Mekaniske på Gladstad (tlf. 975 74 100) har tre bilder å leie ut. Pris er fra 250,- dagen, fri km.

 

Camping med telt?

Følg denne lenken så kan du lese mer om camping med telt på Vega.

Kan jeg gå i land på hvilken som helst øy?

Det kan du, men i hekkesesongen (15.04-31.07) bes du ta særlig hensyn og holde lav fart nært land og i sundene mellom øyene. Unntaket er Lånan/Skjærvær naturreservat hvor det er ferdselsforbud i samme periode. Hundeeiere bes om ikke å ta med hunder på land i fugleværene i Vegaøyan i hekkesesongen. Husk båndtvang gjelder fra 01.04-01.10.

 
>
 
 
007574_Orsoyla Haarberg _www.visithelgeland.com_Vega.jpg

Godt vertskap

For oss er vertskap viktig. Det skal være trygt å komme til Vega og du skal føle at du blir godt tatt i mot og godt tatt vare på. Her finnes ingen store aktører, men mange små som drar lasset sammen.

Arbeidet med turisme gjøres i samarbeid med lokalbefolkningen for at det skal være en positiv tilførsel til lokalsamfunnet. Dette førte til at Vega i 2015 ble sertifisert som bærekraftig destinasjon. Videre jobber vi nå med en plan for besøksforvaltning (Velkommen inn!), slik at det legges enda mer til rette for både besøkende og lokalbefolkning når det gjelder bruk av naturen og områdene på Vega. 

Mange steder opererer etter bærekraftige prinsipper, men å bli merket som en bærekraftig destinasjon er det ikke alle som kvalifiserer til. Da må man bevise gjennom mange år at man jobber målrettet for å tilby unike opplevelser, samtidig som man forsøker å begrense den negative effekten turisme kan medføre. I tillegg må destinasjonen kontinuerlig jobbe for å forbedre sin forretningspraksis og forholdet til lokalsamfunnet, basert på bærekraftige prinsipper.
— Hvorfor Vega er en bærekraftig destinasjon
 

Du kan lese mer om bærekraftig turisme på Visitnorway.no.


Ta gjerne Kontakt

 

Vi er gode på lokalkunnskap og kan formidle overnatting, foreslå turer/opplevelser og gi deg gode råd om veien videre. Hos oss kan du booke båtturer ut i verdensarvområdet og/eller leie sykler. Vi legger opp turer for små og store grupper og formidler guidetjenester.

 
Foto: Ina Andreassen

Foto: Ina Andreassen

 

Åpningstider

14.05 - 24.06 og etter 10.08: 
Mandag - fredag kl. 09:00 - 16:00
Lørdag - søndag kl. 09:30 - 15:30

25.06 - 10.08
Mandag - fredag kl. 09:00 - 19:00
Lørdag - søndag kl. 09:30 - 15:30

 

Kontaktinformasjon

 

Visit Vega

Besøksadresse:
Gladstad, 8980 Vega

Postadresse:
Rørøyveien 10, 8980 Vega

Tlf.: +47 75 03 53 88 / 
Mob.: 479 07 132
E-post: post@visitvega.no
Facebook: www.visitvega.no