Vega Topp 10

Vega er allsidig. Fra enestående natur og landskap som gir deg ro, til bratte fjelltopper som får adrenalinet til å pumpe. Her kan du blant annet besøke steder hvor du kan lære mer om Vegas rike historie, du kan få servert måltid i verdensklasse og du kan få oppleve livet under vann i et av verdens største gruntvannsområder.

 
 
 
Foto: Ina Andreassen

Foto: Ina Andreassen

#1: VEGATRAPPA

Tekst

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

#2: ravnfloget via ferrata

Omgitt av hav og fjell, driver Anna og Jon Aga sitt hotell hvor du møtes med gjestfrihet og omtanke. Her gjør vertskapet sitt ytterste for å gi deg en opplevelse som er mer enn det vanlige. Fra kjøkkenet får du servert kulinariske retter basert på lokale råvarer fra Vega og resten av Helgeland. 

 
Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

#3: utværet lånan

Lånan er Norges største dunvær. Her holdes den gamle tradisjonen med å vokte ærfugl fortsatt i hevd. I sommersesongen kan du besøke øya. Der blir du møtt av fuglevokterne som tar deg med på en historievandring i ærfuglens rike. Det hele avsluttes med servering av mat og kaffe på låven hvor det er en bildeutstilling og et museum. 

Foto: Inge Ove Tysnes

Foto: Inge Ove Tysnes

#4: vega verdensarvsenter

 
Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

#5: sundsvoll

Om du kjører så langt vest du kommer på Vega, da er du på Sundsvoll. Herfra har man hva mange betegner som Vegas beste utsikt, fri sikt mot øya Søla. Her er det muligheter for å grille og det er startstedet for flere oppmerkede turer (bla. Sundsvoll-Eidem og  Sundsvoll-Vegdalen).

Flatt terreng og fine veier gjør at Vega er som skapt til å utforskes fra sykkelsetet. Opplev Vega i sakte fart, der et flott kulturlandskap og aktivt landbruk kan beskues. Visit Vega har noen flotte sykler og el-sykler til utleie for at du skal kunne oppleve Vega på en spesiell måte.

Foto: Ina Andreassen

Foto: Ina Andreassen

#6: Skogsholmen gjestehus

I den restaurerte internatskolen i Skogsholmen driver Henriette og Julie gjestehus. Her kan du overnatte, få god mat og servering, og bli tatt med ut på guidet fisketurer og unike oppleveser. Skogsholmen befinner seg midt i øyriket som har gitt Vegaøyan verdensarvstatus.

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Foto: Terje Rakke/Nordic Life

#7: VEGSTEIN

På Kjul, som ligger på sørøst på Vega, ligger Sandmo Gårdsbakeri. Her baker Janne blant annet Vegalefse, kaker og flatbrød. I sommersesongen har gårdsbakeriet kafe hvor du kan få kjøpe noe av det som Janne har baket, i tillegg til supper, pizza og lunsjtallerkener. Det er også mulig å kjøpe Sandmo Gårdsbakeri sine produkter hos matbutikkene på øya. 

 

Foto: Orsoyla Haarberg

Foto: Orsoyla Haarberg

#8: VEGA FRA KAJAKK

På Vegstein driver Vega Kystlag to gamle brygger med museum/utstilling av gammel kystkultur og butikk. Butikken står omtrent identisk som den var siste dag i drift, med gamle varer fra 50- og 60-tallet. Ved siden av bryggene er det eget motorhus med gamle båtmorer, som fortsatt er i drift. 

Foto: Øyvind Flatmo

Foto: Øyvind Flatmo

#9: Eidem

Eidem ligger sør på Vega, i det som kalles Sørbygda. Her er det frilufsområde med gapahuk og mulighet for grilling. Eidem er startsted for flere oppmerkede turer, blant annet tur opp til Vefs-Anna stua, tur gjennom verneområdet Eidemsliene naturreservat og en lengre tur fra Eidem til Sundsvoll. 

Foto: Hanne Pernille Andersen

Foto: Hanne Pernille Andersen

#10: Store Emårsøy

Nord for Vega ligger øya Store Emårsøy. Her bodde det folk frem til i 1957. De siste årene er den gamle husmannsplassen på øya bygd opp av Turid Næss og Gisle Ebbesen som Vega Kystgård.  Med fortellinger, sang og en smakebit av tradisjonell kost, kan den besøkende oppleve en historisk reise og få inntrykk av hvordan fiskerbøndene levde fra 1800-tallet og fram til i vår tid.