Vega
verdensarvsenter

 

Åpningstider sommeren 2019

17. juni – 22. sept

Mandag – lørdag: 11:00 – 17:00

Søndag: 11:00 – 16:00


Kom til verdensarvsenteret og lær om øyværingslivetog hvordan ærfugldrift og fiskerbondeliv førte til verdensarvstatus. I løpet av besøket kan du se, høre, smake og lukte verdensarven.

Vegaøyan ble skrevet inn på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv i 2004. Begrunnelsen lyder som følger: ”Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dunprosessen.”

Begrunnelsen for Vegaøyans plass på den prestisjetunge listen er med andre ord det unike kulturlandskapet i området som er et resultat av samspillet mellom menneske og natur over lang tid. Særlig er det lagt vekt på den unike ærfugl- og duntradisjonen. 

 

Hvor finner du oss?

 
 

Autorisasjon

Vega Verdensarvsenter ble autorisert 5. mai 2015 som et av de tre første verdensarvsentrene i Norge.

I henhold til autorisasjonen skal senteret være et kompetanse-, formidlings- og besøkssenter for natur- og kulturverdiene i Vegaøyan Verdensarv. Senteret skal også være en diskusjonsarena for lokalsamfunnet og bidra til lokal verdiskaping. Store arealer er disponible i området rundt senteret for uteaktiviteter for bl.a. barn og unge.

Senteret er på 960 kvm og ligger rett øst av fiskebruket og ved Gardsøya Fiskerihavn.

Senteret er autorisert av Klima- og miljødepartementet, og det innebærer at departementet bidrar med 1,8 mill kr i årlige driftsmidler. Senteret er finansiert med midler fra Klima- og miljødepartementet, Nordland fylkeskommune, Miljødirektoratet, Vega kommune og sponsorer. 

Bygget ble oppført og eies av Vega kommune. Verdensarvsenteret ble offisielt åpnet 13. juni 2019 med blant andre H.K.H. Kronprins Haakon tilstede.

Vega Verdensarvsenter AS drifter og videreutvikler senteret.

 
Vega logo Black RGB.png